Amazon one-click systeem

delen 
3 september 2012

Het one click systeem is een manier die ontwikkeld en gepatenteerd is door Amazon.com om klanten met 1 klik een bestelling te laten doen. Het is gepatenteerd in 1999 en dus zeker niet nieuw.

Hoe werkt het?

Klanten laten gegevens achter bij een bestelling zoals een naam, adres en woonplaats. Zij selecteren een betaalmethode en eventueel een verzendmethode als dat mogelijk is. De webshop slaat dit op en biedt bij een volgend bezoek aan de webshop een knop bij de producten, in één keer bestellen. Op het moment dat de gebruiker daarop klikt, wordt de bestelling in één keer geplaatst. De webshop gaat ervan uit dat alle gegevens die bekend zijn bij het systeem nog steeds van kracht zijn en plaatst met die gegevens de bestelling. Makkelijker bestellen dan dat gaat niet.

Discussie

Het is een systeem dat redelijk voor de hand ligt als je eenmaal het doel hebt om mensen met één klik te laten bestellen. Er zijn ook niet veel andere opties om iets dergelijks te implementeren, je moet gegevens van de klant opslaan en aan de hand daarvan kan je zijn voorkeuren voor het bestellen aanbieden met één klik. Velen hebben het patent al proberen te omzeilen maar helaas tevergeefs. Een bekend voorbeeld daarvan is Barnes & Noble die een dergelijk systeem hebben nagemaakt en noemde dit de "Express lane". Het enige verschil van express lane en het one click systeem was dat er om een bevestiging werd gevraagd. In feite waren er dus twee klikken nodig om te bestellen. Barnes & Noble zijn aangeklaagd door Amazon.com. In 2002 is deze rechtzaak geëindigd, helaas is de uitslag niet publiekelijk bekend gemaakt.

Wat kan je met deze informatie?

Het is misschien niet meer mogelijk om een dergelijk nieuw systeem te implementeren wegens het patent wat er op rust, maar het is wel goed om te kijken naar het bestelproces van je eigen webshop. Hoeveel klikken kost het nu om te bestellen? Hoeveel daarvan zijn er echt noodzakelijk? Hoe kan het nog simpeler? Welke gegevens heb je minimaal nodig als leverancier? Het bestelproces van de webshop is één van de belangrijkste dingen van een webshop en daar herhaaldelijk kritisch naar te kijken is noodzakelijk voor een betere en efficiëntere webshop.

Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/1-Click

Meer weten?

Bedankt voor je bericht. We nemen spoedig contact met je op!