Apple en Zwarte Piet. Een casus

delen 
29 november 2013

De discussie omtrent het traditionele sinterklaasfeest leek een beetje uitgeraasd te zijn. Alle VN-rapporten en internationale kritiek lijken weer te zijn vergeten en Nederland is volop bezig met het voorbereiden op het sinterklaasfeest, met zwarte piet. Hiermee lijkt alle ophef van een maand geleden weer bijna vergeten. Toch is nog niet iedereen het gesprek rondom zwarte piet vergeten blijkt deze week wanneer Apple zich mengt in de discussie. Er is namelijk een sinterklaasapp verwijderd uit de appstore. Hieronder bekijken we waarom de app niet toegelaten wordt bij de appstore van Apple, maar wel verkrijgbaar is via Android. In de conclusie zullen we kijken welke conclusies we hieruit zouden moeten trekken voor het ontwikkelen van apps.

Sintcam

Sintcam is een app waar je foto's mee kan maken en je zwarte pieten kan invoegen in de gemaakte foto's. Op zich leuk, maar nadat de app twee dagen online heeft gestaan is deze offline gehaald. Vooralsnog lijkt alleen Apple moeite te hebben met Pietermans in de app. Bij android is de app gewoon verkrijgbaar inclusief zwarte piet. Daar wordt er dus blijkbaar geen probleem van gemaakt.

Tweede verwijdering

De app was eerder al toegevoegd en verwijderd. De reden was dat de zwartgeschminkte personen in de app als aanstootgevend werden beoordeeld. De zwarte pieten zijn toen uit de app gehaald om toch toegelaten te worden. Niet veel later verscheen er een update waardoor de zwarte pieten toch nog opgenomen werden in de app. Apple is daar achter gekomen en dit heeft ertoe geleid dat ze de app voor de tweede keer verwijderd hebben. De ontwikkelaar van de app zal deze niet opnieuw proberen in de Apple app store te krijgen.

Reden van verwijdering

Het is interessant om te horen welke reden Apple nu geeft voor het niet toestaan van de app in de appstore. Apple heeft niet opnieuw een reden gegeven op het verwijderen van de app. Het bedrijf wil ook niet reageren op de verwijdering van de app. Dit wordt wel extra interessant wanneer je bedenkt dat er al vele apps beschikbaar zijn over zwarte piet in de appstore. Wat deze app onderscheid van andere apps is niet duidelijk, waarschijnlijk is er nauwelijks verschil. Het punt is dat de discussie rondom zwarte piet er voor heeft gezorgd dat Apple  voorzichtiger is (geworden) met het toestaan van apps die zwarte piet gebruiken. Apple staat bekend als een terughoudend bedrijf als het gaat om het toestaan van apps in de appstore. In een poging zichzelf zo goed als mogelijk buiten de discussie te houden, geven zij eigenlijk weer een nieuwe impuls aan de discussie.

Conclusie - Wat kan je met deze informatie?

Het toegangsbeleid van Apple is duidelijk een stuk strenger dan dat van Android. Daarbij kunnen ze zonder een echte uitgebreide onderbouwing je app weigeren of verwijderen. Dit kunnen ze doen, omdat het hun appstore is en dus geen vrij toegankelijke markt. De toegangsdrempel tot Android is een stuk lager. Het is goed om er rekening mee te houden bij het ontwikkelen van een app of de inhoud als aanstootgevend wordt gezien. Maar kijk bijvoorbeeld ook naar rechten op gebruikt materiaal. Het is belangrijk hier een goed beeld van te hebben voordat je begint met het ontwikkelen van de app, anders kom je bij het uitbrengen voor vervelende verrassingen te staan. Dit zou zonde zijn van het werk en de tijd die in het ontwikkelen van de app is gaan zitten. Daar is deze casus een goed voorbeeld van.

Meer weten?

Bedankt voor je bericht. We nemen spoedig contact met je op!