Bitcoin, wat is het en wat moeten we ermee?

delen 
21 november 2013

Bitcoin is deze week een paar keer in het nieuws geweest vanwege een mooie bubbel en de uitspraak van het Amerikaanse senaat. Ook in Nederland is bitcoin al een te gebruiken digitaal betaalmiddel. Maar bitcoin is een vernieuwend concept van digitale valuta. In 5 jaar tijd zijn bitcoins snel gegroeid en over de hele wereld verspreid. Maar wat is bitcoin precies? Wat zijn de voordelen en de nadelen of risico’s van bitcoin? Er zijn van bitcoin al enkele succesverhalen bekend, maar ook de negatieve verhalen zijn aanwezig. Laten we hier de verschillende kanten van bitcoin bekijken.

In het nieuws

Bitcoin was deze week in het nieuws omdat de Amerikaanse senaat een uitspraak deed over de legitimiteit van bitcoin als betaalmiddel. Conclusie? Bitcoin is een legitiem betaalmiddel. De voorzitter van de Amerikaanse bank, Ben Bernanke, gaf aan dat op lange termijn virtuele munten zoals bitcoin veelbelovend zijn. Ook het Amerikaanse ministerie van justitie ziet bitcoin als een nuttig digitaal betaalmiddel. Deze uitspraak heeft een zeer gunstig effect gehad op de koers van bitcoin. In korte tijd steeg de waarde van bitcoin snel. In aanloop naar de uitspraak van het senaat kwam de koers voor een bitcoin al voor het eerst boven de 500 dollar uit. De koers steeg uiteindelijk tot boven de 800 dollar, maar kelderde daarna weer rap tot zelfs onder de 500 dollar. Er werd meteen gesproken over een bitcoin-bubbel. Er was inderdaad sprake van een bubbel, maar ook na de bubbel zien we dat bitcoin weer snel verder gaat met groeien (zie tabel). Het was gelukkig meer een correctie dan een bubbel die ontplofde. De ingezette groei door bitcoin lijkt zich dus wel door te zetten. De bubbel heeft dus waarschijnlijk niet een heel negatief effect op bitcoin gehad te hebben. Ter vergelijking, een half jaar geleden was een bitcoin nog ongeveer 125 dollar waard. De komende weken zullen we de koers in de gaten blijven houden om te kijken hoe dit zich verder ontwikkeld. Door het in het nieuws komen van bitcoin is de bekendheid van bitcoin in ieder geval zeer vergroot, dit zal de interesse in bitcoin (en daarmee ook de koers van bitcoin) verder omhoog kunnen stuwen.

Maar wat is bitcoin?

Bitcoin is een digitale valuta, je kan dus online betalen met bitcoins. Dit is daarom voor webshops vooral interessant. Deze digitale valuta wordt de komende 30 jaar in omloop gebracht. Er is een plafond gesteld aan het aantal bitcoins dat verspreid gaat worden (namelijk 21 miljoen). Op deze manier wordt de waarde van bitcoins opgestuwd en wordt het risico op deflatie kleiner. Er zit echter geen grote centrale organisatie achter bitcoin. De ontwikkelaars van het bitcoin-platform hebben een hele beperkte grip op het protocol zelf. Dat brengt voordelen met zich mee, maar ook zeker risico’s. Daar komen we zo op terug.

Hoe worden bitcoins gegenereerd? Dat gebeurd via ‘miners’. In principe zijn miners particuliere gebruikers die hun computer laten werken voor bitcoin. De versleutelde data van bitcoin moet anoniem verwerkt en gecontroleerd worden. De ontwerpers van bitcoin hebben bedacht dat anderen hun computers aan laten staan om betalingen te verwerken en te valideren, in ruil daarvoor krijgen zij een beloning van 25 bitcoins. Omdat het aantal miners groeit, wordt het steeds moeilijker gemaakt om de informatie te ontcijferen. Op die manier beperken ze het aantal bitcoins dat uitgegeven wordt.

Bitcoins zijn digitaal en sla je op in een digitale portemonne op je computer, een USB stick, of ergens anders.  Je kan je bitcoins op die manier ook daadwerkelijk zelf beheren. Het probleem is echter wel dat je je bitcoins dus ook kan kwijtraken als je computer kapot gaat of gestolen wordt. Je kan je bitcoins ook door een internetdienst laten beheren, maar ook hierbij loop je het risico dat er bij de externe partij er iets fout gaat. Er is geen regeling waardoor je die bitcoins weer terug kan krijgen.

Al met al is het een decentraal gestuurd, open source, digitaal betaalmiddel die momenteel een grote groei doormaakt.

Waar kan ik mijn bitcoins in Nederland uitgeven?

Er zijn online in Nederland al wel een aantal plekken waar je kan betalen met bitcoins.

De meest bekende gebruiker is thuisbezorgd.nl. Daardoor kan je dus met bitcoins eten bestellen bij meer dan 5000 locaties in Nederland. Verder is er een soort marktplaats die op bitcoins draait: bitcoinplaats.

Voor een meer uitgebreide lijst bekijk de lijst op bitcoinspot. Ondanks dat dit een promotiesite is van bitcoin in Nederland valt op dat er nog niet veel (en niet veel grote) bedrijven gebruik maken van bitcoin als betalingsmethode.

Daarbij komt nog eens dat banken bitcoin aankopen soms ook blokkeren. Dit betekent dat de Nederlandse banken er nog niet achter zijn hoe ze willen omgaan met bitcoin. De afgelopen weken zijn er honderden bitcoin aankopen in eerste instantie geweigerd door banken. Door contact op te nemen met de bank kon deze blokkade wel worden opgeheven en konden er dus wel bitcoins aangeschaft worden. Het is dus enerzijds al moeilijk om aan bitcoins te komen en het lijkt ook moeilijk ze daarna weer als betaalmiddel te gebruiken.

Voordelen en risico's

In het onderstaande filmpje van bitcoin worden de voordelen in beeld gebracht. Er is directere uitwisseling van geldstromen tussen personen, dus zonder tussenkomst van een bank. Er zitten minder beperkingen en voorwaarden aan het gebruik van bitcoins. Het is een internationale valuta die wereldwijd te gebruiken is. Het gebruik van bitcoins kan bijna volledig anoniem gebeuren. Door deze voordelen wordt het mogelijk om zonder de tussenkomsten van banken je geld te beheren en je geld door te sturen naar bijvoorbeeld familie of vrienden in het buitenland, zonder dat hier een wachttijd overheen gaat, of dat het belast wordt.

Een belangrijk voordeel momenteel is dat de waarde van bitcoins nu nog stijgt. Door deze inflatie hebben sommige vroege instappers bakken met geld verdiend. Omdat de koers nu nog stijgt kan het interessant zijn om daar in mee te gaan.

Bitcoin is nog relatief jong en volop in ontwikkeling. Dit zorgt ervoor dat er hard aan gewerkt wordt om bitcoins meer gebruikt te laten worden. Dit heeft een positief effect op de waarde van de bitcoin en dus het vermogen van mensen die nu bitcoins hebben. Om het meer gebruikt te laten worden zal men proberen het vertrouwen in bitcoin te vergroten, want alleen dat vergroot de waarde en legitimiteit van bitcoin als betaalmiddel. Hierdoor kunnen we verwachten dat vanwege de open source veel mensen zullen kijken naar bitcoin en zullen proberen de veiligheid en het gemak van bitcoin te vergroten.

Dat is allemaal leuk, maar er zijn ook al veel verhalen van mensen waar het fout bij is gegaan. Mensen die al hun bitcoins kwijtraken. Je kan op een dergelijk moment nergens aankloppen om je bitcoins terug te krijgen.

Zo was de online bitcoindienst Instawallet eerder dit jaar gehackt. Daardoor is al het geld weg wat klanten bij Instawallet ondergebracht hadden. Dit zal gedeeltelijk wel vergoed worden, toch zijn mensen hier hun geld mee kwijtgeraakt. Een particulier die bitcoins ter waarde van 500.000 dollar op zijn computer had staan is deze allemaal kwijt na een hack.

Hierbij is de anonimiteit van bitcoins een duidelijk risico. Het geld is namelijk makkelijker weg te sluizen de anonimiteit in. Daarbij kunnen bitcoins door de anonimiteit gebruikt worden voor illegale praktijken en witwaspraktijken. Het toezicht op de bitcoins is nihil, vandaar dat er nu nog veel risico’s aan kleven. Omdat bitcoins wel steeds bekender worden zal het meer aandacht krijgen, zowel van internetcriminelen als van online beveiligingsexperts.

Het gebruik van bitcoins is nu nog beperkt. De gebruiksmogelijkheden van bitcoins zijn nu ook nog beperkt. Toch schiet de koers van deze ‘munt’ snel omhoog (en omlaag). De munt is dus nog niet waardevast en zal dat de komende tijd ook niet zo snel worden is de verwachting. Dit kan ervoor zorgen dat je veel geld kan verdienen, maar ook dat je veel kwijtraakt. Vooral de vroege vogels hebben hier een mooi bedrag aan over gehouden.

Iedereen die al actief in bitcoins zit zal een rooskleurig beeld schetsen. Ze hebben hier zelf baat bij omdat (zoals al gezegd) de waarde en het bestaansrecht van de bitcoin afhangt van het vertrouwen dat mensen er in hebben. Hierdoor worden er vaak een vrij ongenuanceerd beeld van de bitcoin verteld. Feit is dat mensen er rijk van zijn geworden en mensen er (veel) geld door zijn verloren. De meeste bitcoins worden echter niet uitgegeven, maar verhandeld.

Valuta of belegging?

Hoewel bitcoin een betaalmiddel is, heeft het veel overeenkomsten met aandelen. De hoeveelheid bitcoins die gebruikt worden om echt producten te kopen is relatief klein. De meeste transacties van bitcoins gebeuren toch door het verkopen van bitcoins tegen andere valuta. De spelers die al een tijdje op hun bitcoins zitten zien de waarde daarvan enorm stijgen. Omdat de waarde van bitcoins nog zeer fluctueert, in veel sterkere mate dan bijvoorbeeld de euro, kan er op kortere termijn geld verdiend worden door te investeren in bitcoins. Deze grote snelle veranderingen doen meer denken aan een aandelenkoers dan een valutakoers.

Het wordt hierdoor een valuta die je niet uitgeeft, maar die je bewaart tot dat het meer waard wordt en dan weer door verkoopt. De mensen die veel geld verdiend hebben met bitcoins hebben een aantal jaar geleden wat bitcoins aangeschaft, zijn vergeten dat ze dit hadden en komen er nu (door alle media-aandacht) achter dat ze ter waarde van tonnen bitcoins hebben.

De hele crux met bitcoins is dat als je gelooft in het concept en vertrouwen hebt in bitcoins, dat het ideaal is om vooral helemaal niks uit te geven en wachten totdat de prijs omhoog gaat. Hiermee wordt bitcoin dus geen betalingsmiddel om bij thuisbezorgd.nl je frietje te bestellen, maar een investeringsproduct.

Meer weten?

Bedankt voor je bericht. We nemen spoedig contact met je op!