Chinese webshops - veilig?

delen 
12 augustus 2013

Het is de laatste tijd een trend om spullen direct uit China te bestellen via het internet. Op zich geen verbazingwekkende ontwikkeling. Met de grote groei van de online commercie wordt het voor Aziatische handelaars interessanter om zich ook op de Europese en Nederlandse markt te begeven. Voor consumenten kan dit voordelen hebben, maar tegelijkertijd kleven er aan het online shoppen in China ook risico’s. Zo was onlangs nog op het nieuws dat veel speelgoed niet voldoet aan veiligheidseisen die in Nederland gesteld worden aan producten. Er zijn veel websites die informatie bieden over kopen via Chinese webwinkels, vaak zijn deze sites niet onafhankelijk en benadrukken ze enkel de voordelen van het bestellen via Chinese webwinkels. Hieronder vindt u meer informatie over de voordelen en de risico’s bij het kopen via Aziatische webwinkels.

Prijs

Er zitten zeker voordelen aan het direct bestellen uit China. Veel consumenten worden aangetrokken door lage prijzen. Dat de prijzen bij veel Chinese webwinkels goedkoper zijn dan bij Europese webwinkels is over het algemeen waar. Dit geld echter niet voor alle websites. Het is dus belangrijk om verschillende websites te bekijken en te beoordelen welke goedkoop en betrouwbaar is. Door valutakoersen kan de prijs die u voor een product betaald nog al eens wisselvallig zijn. Vaak is de prijs in dollars, het is dan aan te raden om de dollarkoers in de gaten te houden.

Een ander voordeel is dat er in China andere producten te vinden zijn dan die op de Europese markt te verkrijgen zijn. Je kan hierbij denken aan horloges gemaakt van samoerai-staal, maar ook onderdelen van elektronische apparaten die in Nederland niet verkrijgbaar zijn, of accessoires bij apparaten. De meest te vinden producten zijn elektronische onderdelen, kleding en sieraden.

Douane

Als u iets uit het buitenland besteld dan moet het ingevoerd worden in Nederland. Tussen u en de leverancier zit dan de douane. De douane controleert alles wat in Nederland binnenkomt. Waaronder waarschijnlijk ook uw pakketje. Wat betekent dit voor u? Misschien niets. Als u een bestelling plaatst die onder de 22 euro blijft hoeft u hier geen omzetbelasting over te betalen. Zodra het boven de 22 euro wordt (inclusief verzendkosten) moet u dat wel betalen. Zodra uw bestelling duurder is dan 150 euro dient u ook nog eens invoerrechten te betalen (deze verschillen). Niet elk pakketje wordt daar echter goed op gecontroleerd, dus er is een kans dat u ermee wegkomt zonder deze extra kosten, anders moet u bij aflevering alsnog de 21% betalen plus een extra bedrag van 13 euro. Dit kan de kosten dus al flink opdrijven.

Een andere manier om dit te omzeilen is het pakketje te laten verzenden als ‘gift’. Hierdoor kan het tot 45 euro vrij van omzetbelasting verstuurt worden. Dit trucje is nu bij de douane ook bekent en werkt niet meer altijd.

Levertijd

De levertijd is bij de meeste winkels vrij lang. Gemiddeld kan je uitgaan van een levertijd van 4 tot 6 weken. Maar korter of langer zijn ook geen uitzonderingen. Bij de meeste Aziatische webwinkels wachten ze totdat ze genoeg bestellingen hebben voor een volle container en wordt dat dan in een keer verzonden. Dat leidt tot onvoorspelbare leveringstijden. Bij sommige grotere webwinkels (niet alle) leidt dit er ook toe dat de levertijd beperkt is.

Kwaliteit

Over veel producten uit China hoor je dat het van slechte kwaliteit is. Dit hoeft niet het geval te zijn, maar kan natuurlijk wel het geval zijn. Wanneer een winkelketen producten uit Azië invoert zullen deze uitvoerig getest worden en kunt u er vanuit gaan dat ze voldoen aan Nederlandse en Europese kwaliteitseisen. Als u direct via een Chinese webshop besteld kunt hier echter niet altijd van uit gaan. Deze week werd nog bekend dat er steeds meer speelgoed wordt besteld uit China en dat dit vaak niet voldoet aan eisen op het gebied van veiligheid en gezondheid. Er zijn zelfs kankerverwekkende stoffen gevonden in Chinees speelgoed dat naar Nederland is gekomen via webwinkels. Het letten op keurmerken kan hierin enige zorgen of problemen voorkomen.

Service

Bij een bestelling via internet kan er wel eens iets fout gaan. Het kan ook gebeuren bij een order uit China dat het niet, verkeerd bezorgd wordt of dat zich een ander probleem voordoet. Dit is niet altijd goed op te lossen. Bij veel webwinkels is de service best goed en wordt er kosteloos een nieuw product opgestuurd, maar indien de service niet goed is heb je vaak wel een probleem en blijkt het lastig te zijn om een nieuw product te krijgen of je geld terug. Het is daarom aan te raden om ervaringen van Nederlandse klanten van die webshop op te zoeken (let hierbij wel op of de review betrouwbaar is). Er zijn veel bedrijven met een goede service, maar rotte appels zitten er ook zeker tussen. Bijvoorbeeld een retourneringsformulier dat opeens enkel in het Chinees beschikbaar is.

Namaak artikelen

Namaak artikelen kom je niet alleen tegen als je in het land zelf rondloopt, maar ook via het internet. Deze mag u niet invoeren en hierop wordt redelijk streng gecontroleerd. Als uw pakketje namaakgoederen bevat zal het worden vernietigd en loopt u de kans een boete te krijgen. Soms worden er ook namaakproducten verkocht zonder dat dit duidelijk wordt aangegeven in de webshop. Het is dan ook aan te raden om een schermafbeelding op te slaan van de pagina waar het product wordt aangeboden. Zo kunt u aannemelijk maken dat u hier niet van op de hoogte was en zal u onder de boete uit kunnen komen. Het bewust aanschaffen van namaakproducten is dan ook niet aan te raden, ondanks dat hier op sommige pagina’s bewust mee wordt geadverteerd.

Iets bestellen uit China?

Het kan wel. Webwinkels uit China gaan zich steeds meer richten op de Europese markt, dit gaat samen met betere informatie en betere service. Er zijn echter wel veel factoren waar u rekening mee dient te houden. De kans dat uw pakketje bij de douane terecht komt is redelijk groot, dus er kunnen onverwacht extra kosten bijkomen en in sommige gevallen zelfs een boete.

Bij het kopen van sommige producten is veiligheid en gezondheid extra belangrijk. Denk hierbij aan speelgoed of matrassen. Hierbij is het raadzaam om wel altijd goed te controleren of de producten een keurmerk hebben waardoor kwaliteit gewaarborgd wordt. Hierbij is altijd aan te raden om te controleren waar het keurmerk op let. Als deze keurmerken niet aanwezig zijn kan het een beter idee zijn om via een andere webwinkel dergelijke producten te zoeken.

Kopen via Chinese webshops kan zeer goed gaan en u kunt hier zeker kosten mee besparen. Maar het is belangrijk om goed te vergelijken en informatie te zoeken. Hiermee beperkt u in ieder geval de risico’s van het online winkelen in China!

Meer weten?

Bedankt voor je bericht. We nemen spoedig contact met je op!