Een nieuwe website live. Wat komt daarbij kijken?

delen 
24 juli 2017

Achter de schermen gebeurt er een hoop, soms meer dan onze klanten eigenlijk weten. In dit artikel laat ik naar voren komen wat we allemaal doen alvorens een website live gaat. Deze lijst proberen wij up-to-date te houden en elk jaar te verbeteren, zodat het proces naar livegang zo soepeltjes mogelijk verloopt. Deze 18 punten doorlopen wij dus los van het realiseren van de website/webshop zelf, hier hebben we ook een werkwijze voor ontwikkeld. 

1. Het domein registreren of verhuizen

Uiteraard zijn er genoeg momenten waarop het domein reeds geregistreerd is. Echter komt het ook voor dat we dit nog moeten regelen voor de klant. Is het domein al geregistreerd, dan verhuizen we deze naar ons toe. Op deze manier heeft de klant altijd maar met één enkele partij te maken.

2. Mailbox aanmaken

Nadat het domein geregistreerd is, zorgen we dat we een mailbox realiseren die bij het domein aansluit. Vervolgens installeren we deze ook bij de klant.

3. Zorgen dat alle content beheerbaar is, overal ter wereld!

We maken alle benodigde velden aan binnen Mynotion, zodat de klant zelf aan de slag kan met de invulling van de content (de teksten op de website). Mocht er op een bepaald moment behoefte zijn aan een wijziging in de content, dan is dit hierdoor ook zeer eenvoudig zelf te realiseren. 

4. Testen en koppelen

Is de website voorzien van (contact)formulieren, dan testen wij deze grondig. Daarnaast zorgen we de dat de bijbehorende mails bij de juiste personen aankomen.

5. Beheerbare metadata

Metadata is niet alleen belangrijk voor de vindbaarheid binnen Google, een juiste invulling van de metadata zorgt er ook voor dat de website goed overkomt op het moment dat deze gedeeld wordt. We voegen metadata toe aan de pagina's en zorgen er daarbij voor dat deze beheerbaar is voor de klant. Ook is het mogelijk om templates op te zetten. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je een webshop hebt met heel veel producten. In zo'n template komt dan bijvoorbeeld te staan:

[titel] kopen? Al vanaf [prijs]! | Alicejo.com
Voor een [titel], kun je terecht bij Alicejo.com. Vandaag besteld, morgen in huis.

6. Afbeeldingen optimaliseren

Naast de content zijn ook de afbeeldingen zeer belangrijk voor de boodschap die de website overdraagt. Om die reden zorgen we ervoor dat alle afbeeldingen op het juiste formaat worden bijgesneden en geoptimaliseerd. Het optimaliseren van de afbeeldingen zorgt ervoor dat ze niet te groot worden en zo kunnen ze snel gedownload worden, wat weer bijdraagt aan het gebruikersgemak van de website. Daarnaast voegen we ook een favicon toe, zodat het een compleet plaatje wordt!

7. Google testen

We controleren en optimaliseren de pagespeed van de website. Hiervoor maken we gebruik van Google PageSpeed. Ook voeren we de Google mobielvriendelijkheid test uit, waarbij we verzekeren dat de nieuwe website slaagt. We garanderen altijd een PageSpeed boven de 90, tenzij de klant zelf graag plugins gebruikt waardoor dit niet mogelijk is. De test kan hier uitgevoerd worden:

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?url=https%3A%2F%2Fschipholparkeren.nl%2F&tab=desktop

8. Critical CSS paden genereren voor alle pagina’s

Per pagina bekijken we hoe we de ervaring voor de bezoeker kunnen optimaliseren. Door grote CSS bestanden kunnen pagina's minder snel inladen, wat hinderlijk is voor de bezoeker. Om die reden zorgen we dat de belangrijkste CSS (Critical CSS) direct wordt ingeladen, waarna de rest van de CSS volgt. 

9. Javascript bestanden en CSS bestanden minifien

We halen alle onnodige elementen uit de Javascript en CSS bestanden, zodat de website nog sneller wordt. Dit zijn bijvoorbeeld spaties, enters en andere onnodige tekens. Ook voegen we vaak meerdere CSS bestanden samen, zodat er maar één bestand gedownload hoeft te worden. Dit zorgt er wederom voor dat de website sneller wordt.

10. Robots.txt aanmaken en toevoegen

Met het robots.txt bestand geven we instructies aan de 'bots' die het web crawlen. We nemen hierin op welke pagina's wel en niet bezocht mogen worden, zodat ze in de zoekresultaten van Google terecht komen. Is er bijvoorbeeld een login pagina opgenomen in de website, dan wil je deze vaak niet in de zoekresultaten hebben.

11. Sitemap.xml aanmaken en toevoegen

Een XML sitemap is een belangrijk hulpmiddel voor zoekmachine optimalisatie. Dit bestand wordt specifiek voor de zoekmachines gerealiseerd, zodat deze de website sneller kunnen indexeren. In dit bestand staan alle pagina's, producten en categorieën op de website. Voeg je een pagina toe, dan komt deze automatisch in het bestand terecht. 

12. Google Analytics aanmaken en toevoegen

Met behulp van Google Analytics is het heel eenvoudig om statistieken van de website in te zien. We koppelen Analytics aan de website, zodat de klant te allen tijde toegang heeft tot de statistieken. Het programma is gratis en wordt heel veel gebruikt door online marketeers en website eigenaren. 

13. Website naar HTTPS zetten

We zorgen voor een veilige uitwisseling van gegevens door de website naar HTTPS te zetten via Letsencrypt. Bij het gebruik van HTTPS worden alle gegevens versleuteld. Dit is tegenwoordig een must. Partijen als Google dwingen het af door pagina's die versleuteld zijn hoger in de zoekresultaten te tonen.

14. Url’s redirecten

Alle url's worden standaard geredirect naar https en www. Heb je al eerder een website of webshop gehad, dan zorgen we ook dat de oude pagina's geredirect worden. 

15. DNS instellingen omzetten en zorgen voor mail rechten

We zetten de DNS instellingen van het domein om, zodat de domeinnaam aan de nieuwe website wordt gekoppeld. Daarnaast zorgen we dat er mail rechten zijn in het SPF-record. In het SPF-record kunnen we aangeven welke servers namens de domeinnaam e-mails mogen verzenden. Vervolgens zetten we dit SPF-record ook in de DNS records.

16. De tijdelijke testversie offline zetten

Nu alle aspecten van de website zijn nagelopen en ingesteld, kunnen we de testversie offline zetten. Deze versie heeft ons geholpen om de website te testen en te optimaliseren.

17. Live zetten

Het moment is daar om de website daadwerkelijk live te zetten. Nu kan iedereen de nieuwe website bewonderen.

18. Website opnemen in Uptimerobot

Tot slot nemen we de website op in Uptimerobot, zodat we 24 uur per dag kunnen monitoren of de website online is.

Meer weten?

Bedankt voor je bericht. We nemen spoedig contact met je op!