Het verhaal van de lamp

delen 
25 september 2015

Het begon allemaal met mijn reis naar Japan vijf jaar geleden. Als ik op vakantie ga, lees ik altijd een boek die op een of andere manier te maken heeft met mijn bedrijf. Ik koos in dit geval een boek over het Toyota productie systeem(TPS). SCRUM, een veel gebruikte software ontwikkel methode, is afgeleid van dit TPS. Wat mij betreft een erg fascinerend boek, waarbij alle concepten langskomen als Genchi Genbutsu, Andon, Kaizen en nog veel meer. Japanse termen klinken nou eenmaal erg cool.

Jidoka

Het blijft je vakantie, maar je kan het niet tegenhouden dat je van zulke boeken nieuwe inzichten krijgt om bepaalde verbeterpunten binnen je bedrijf aan te pakken.

Een mooi voorbeeld hiervan ontstond toen ik over het principe van Jidoka las. Dit is een van de belangrijkste kenmerken van het TPS en gaat over het inbouwen van kwaliteit in processen. Om niet te diep in te gaan op definities, zal ik maar even kort vertellen wat dit inhoudt. Het komt er op neer dat iedere werknemer een “stopknop” heeft, waarmee hij het proces stil kan zetten bij het zien van een defect. Het draait dus om het reageren op afwijkingen. Dit zette mij aan het denken hoe wij sneller op afwijkingen (bugs) binnen onze systemen zouden kunnen reageren.

De rode lamp

Door fouten aan het licht te brengen en ze heel duidelijk weer te geven, worden ze eerder opgelost. Dat was de insteek. Daarom wilde ik een opvallende manier om bugs te melden. En waar iemand denkt aan ‘aan het licht brengen’, is een lamp de ideale oplossing.

Bij de uitwerking van dit idee zijn wij aan de slag gegaan met het schrijven van een programma, zodat een lamp rood oplicht wanneer zich een bug voordoet. Deze bugs trekken zo sneller onze aandacht, waardoor we onze software non-stop kunnen blijven verbeteren. En dat zorgt er uiteindelijk voor dat we nog hogere kwaliteit software gaan leveren. 

En zo zijn we nu op het punt beland waar onze bureau’s worden gesierd door prachtige witte lampen. Tenminste, het merendeel van de tijd. Wanneer de lampen fel rood oplichten, is dat ons teken dat er verbeteringen in de lucht hangen. En die verbeteringen zullen wij dan ook zonder twijfel doorvoeren, want vernieuwing is altijd goed.

Meer weten?

Bedankt voor je bericht. We nemen spoedig contact met je op!