Phonebloks

delen 
13 september 2013

Het heeft een paar jaar geduurd, maar sinds de smartphone is er weer een nieuw revolutionair idee ontstaan in de telefoonindustrie, Phonebloks. Het nieuws staat er vol mee, maar wat is het precies? Het idee is eigenlijk vrij simpel. Dat is eigenlijk wel vaker zo met revolutionaire ideeën, simpel, maar om er op te komen is een ander verhaal. Dave Hakkens is designer en bedenker van de Phonebloks. In de basis is Phonebloks het creeëren van een lego-telefoon. Dit zorgt ervoor dat de mogelijkheden om te customizen eindeloos zijn.

Hoe werkt het?

Het idee is dat de consument alle verschillende onderdelen van de telefoon zelf kan vervangen en aanpassen. Dit betekent ook dat als 1 onderdeel van de telefoon kapot is, niet meteen de hele telefoon weggegooid hoeft te worden. Het kapotte onderdeel kan worden verwijderd en vervangen door een nieuw onderdeel. Dit scheelt ook heel veel afval van elektronische apparaten. Of in de woorden van Phonebloks zelf: ‘Every day we throw away millions of electronic devices, because they get old and become worn out. But usually it's only one of the components that causes the problem. The rest of the device works fine but is needlessly thrown away.’

Viral

Het idée van Dave Hakkens sloeg beter aan dan verwacht. Binnen enkele dagen (10 september ging het live) heeft de hele wereld kennis gemaakt met het project Phonebloks. Via de site thunderclap wilde Dave inventariseren of er draagvlak is naar een dergelijk product. De supportactie duurt nog anderhalve maand (tot 29 oktober), maar heeft in de afgelopen 3 dagen al 322.453 supporters binnengehaald, dat is 128% van de beoogde 250.000 supporters. Vanuit de hele wereld komt steun voor het project van Hakkens. Er komt zoveel respons dat de site van Hakkens eruit ligt en zelfs de de site thunderclap heeft er even uitgelegen.

Realisatie

Het project is ambitieus, maar gaat het lukken? Het is lastig beseft ook Hakkens zich. ‘Die telefoon is heel moeilijk om te maken, daar heb je heel veel bedrijven voor nodig.’ Door middel van de virale crowdspeaking wil Hakkens aantonen dat er vraag naar is, zo hoopt hij bedrijven ervan te overtuigen mee te werken aan zijn ideeën. De telefoon is op dit moment nog niet makkelijk maakbaar en zou weer een mooie koelkast van een telefoon zijn. Dit zijn allemaal problemen die opgelost dienen en hopelijk ook kunnen worden op het moment dat er ook vanuit bedrijven oprechte interesse is in de Phonebloks. Het idee is in ieder geval vernieuwend, goed en vol support. Wij zijn benieuwd of we over een paar jaar allemaal met Phonebloks rondlopen!

Meer weten?

Bedankt voor je bericht. We nemen spoedig contact met je op!