Verschillende applicaties, verschillende mogelijkheden

delen 
3 november 2015

Steeds vaker kiezen bedrijven ervoor om naast hun website een mobiele applicatie in gebruik te nemen. Op die manier kunnen zij de steeds mobielere doelgroep efficiënter bereiken en eenvoudig in de behoefte voorzien. Echter is het bij de keuze voor een mobiele applicatie wel van belang dat er een goede afweging wordt gemaakt tussen de verschillende varianten. Wat zijn de verschillen en wat is voor jou belangrijk?

Native apps

Native apps zijn de applicaties waar men als eerste aan denkt. Dit zijn namelijk de applicaties die je download vanuit een app store en vervolgens op jouw apparaat installeert. Hierdoor is deze variant erg snel en kan deze gebruikmaken van alle mogelijke functionaliteiten op het apparaat, zoals de camera, de microfoon en bepaalde gebaren. Ook push-notificaties zijn mogelijk.

Het grootste nadeel is echter dat je applicatie maar op één platform draait. Wanneer je een native app voor Android hebt ontwikkeld, zal je deze ook voor iOS volledig opnieuw op moeten bouwen om te zorgen dat deze op Apple-producten werkt. Dit kost veel tijd en geld. Vervolgens moet het onderhoud van de applicatie ook op ieder platform apart worden doorgevoerd, waardoor het geheel continu prijzig blijft.

Web-applicaties

Waar de native apps uit een app store worden gedownload, is dit bij een web-applicatie niet nodig. Deze variant staat eigenlijk volledig aan de andere kant in het app-spectrum. De apps draaien namelijk in een mobiele browser. Om deze reden zijn deze applicaties snel te ontwikkelen en zijn zij een stuk goedkoper dan de native apps. Daarbij heeft de gebruiker ook het voordeel dat deze geen opslagruimte verliest om de app te draaien.

Ook deze variant heeft niet enkel positieve punten. De eenvoudigheid zorgt er veelal juist voor dat deze minder populair is dan een native app. De mogelijkheden zijn namelijk erg gelimiteerd, waarbij men ook een internetverbinding nodig heeft om de app te kunnen draaien. Bovendien is de app alleen op het home-scherm te zien als je deze opslaat als bladwijzer, waardoor veel mensen je applicatie slechts één keer gebruiken.

Hybrid apps

Tot slot hebben we de hybrid apps. Deze hybrid-applicatie bevindt zich ergens tussen een native en web app in. Ze zijn zowel sneller te bouwen dan native apps, vaak goedkoper en daarbij hebben ze veel meer mogelijkheden dan een web-applicatie. Ook hier wordt de applicatie weer per platform ontwikkeld, maar daarbij wordt er ook een klein beetje van het platform waar deze voor ontwikkeld is toegevoegd. Op die manier verbetert de gebruikerservaring en behoren meer functionaliteiten van het toestel tot de mogelijkheden. Om de applicatie op meerdere platformen te draaien, hoef je enkel een klein gedeelte van de code te herschrijven.

Natuurlijk is ook deze variant niet volmaakt en kent deze een nadeel. Om te zorgen dat de hybrid app op ieder platform kan draaien, moet er nog alsnog code aangepast worden. Hierdoor heb je nog altijd diverse programmeurs nodig, aangezien programmeurs zich vaak specialiseren in één platform. Deze code herschrijven kost wederom veel tijd en geld, waardoor je uiteindelijk misschien wel op de kosten van een native app uitkomt.

Conclusie

Zo zie je maar weer dat iedere variant z’n eigen voor- en nadelen kent. Het blijft dus belangrijk om deze goed in je achterhoofd te houden bij een keuze voor een van de soorten applicaties.

Wil je meer informatie over onze mogelijkheden op dit gebied? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!

Meer weten?

Bedankt voor je bericht. We nemen spoedig contact met je op!