Waarom stoppen met het gebruiken van Internet Explorer?

delen 
30 april 2014

Internet Explorer is al sinds jaar en dag het ondergeschoven kindje onder de webbrowsers. Op vele internetfora wordt Internet explorer al belachelijk gemaakt en inmiddels lijkt ook de Nederlandse politie zich tegen Internet Explorer te keren. De meest recente klap voor IE heeft te maken met een nieuw ontdekt lek.

Bij Bluenotion mijden we het gebruik van Internet Explorer al lange tijd. De ontwikkelingen bij IE lopen achter bij andere webbrowsers zoals Mozilla Firefox en Google Chrome. Als gebruiker merkt u misschien niet heel veel verschil, maar achter de schermen zijn de verschillen groot. Dit maakt Internet Explorer minder veilig en lastiger om mee te werken voor webbouwers. Elke browser werkt net iets anders en een website zal de browser moeten herkennen en zichzelf aanpassen op de gebruikte browser. Dit is lastiger bij Internet Explorer. Dit zorgt ervoor dat niet alle websites optimaal werken op Internet Explorer. Hierbij moet u denken aan sommige toepassingen van websites die niet werken, een lay-out die veranderd of als men gebruik maakt van een oude versie van IE zelfs dat een site volledig niet werkt.

Is een dergelijke waarschuwing nodig?

Als je deze verhalen hoort en de reacties van mensen ziet via Twitter op het bericht van de politie kan je je gaan afvragen of er nog wel mensen zijn die gebruik maken van Internet Explorer. Het NOS melde gisteren echter dat in Nederland nog ongeveer 1/3 van de Nederlanders gebruik maakt van IE.

Ongeveer 1,3% van de Nederlanders maakt gebruik van een ernstig verouderde versie van IE. Maar blijkbaar zijn ook de meer recente versies nog niet helemaal op het niveau waar ze zouden moeten zijn. Daarom is het toch belangrijk dat deze waarschuwing eruit gaat. De hackers richten zich vooral op de nieuwere versies van Internet Explorer.

Wat houdt de waarschuwing in?

Er is een nieuw lek ontdekt in Internet Explorer waardoor hackers de computer volledig kunnen overnemen als de gebruiker via IE op een bepaalde link klikt. Andere webbrowsers zouden hier beter tegen beschermd zijn.  Microsoft is zich bewust van dit lek en werkt hard aan een oplossing. De update die dit lek tegengaat willen zij op 13 mei lanceren. Voor computers die Windows XP draaien zal deze update echter niet verschijnen aangezien Microsoft gestopt is met de ondersteuning van Windows XP.

Dit lek zorgt niet automatisch voor problemen als je gebruik maakt van IE. Natuurlijk kun je websites die je vertrouwt nog gewoon gebruiken. Maar let op voor verdachte links en reclamebanners bij websites en verdachte hyperlinks in mails.

Er kwam ook kritiek op de waarschuwing van de politie. Het Nationaal Cyber Security Centrum, die eigenlijk moet waarschuwen voor dergelijke zaken, heeft gezegd dat ze de waarschuwing te overdreven vinden. Zij adviseren om terughoudend te zijn bij het bezoeken van sites die je niet kent of vertrouwt. Dus volgens het NCSC hoef je niet meteen over te schakelen naar een andere browser.

Het NCSC meld dat hackers op dit moment nog geen gebruik maken van dit lek in Nederland en er zijn nog geen Nederlanders de dupe geworden. Tot nu toe zijn alleen in Amerika mensen slachtoffer geworden door dit lek. Om die reden zegt het NCSC dat de waarschuwing en de oproep om over te stappen te overdreven is.

Ons advies?

Ons advies luidt al lange tijd om gebruik te maken van een andere browser dan Internet Explorer. Dit staat echter los van de waarschuwing omtrent het lek. Zoals gezegd, er wordt momenteel nog geen misbruik gemaakt van dit lek in Nederland.

Dit lek is echter weer de zoveelste in een reeks van problemen met Internet Explorer. Als het niet dit lek is zal er waarschijnlijk wel weer een ander probleem optreden. Internet Explorer wordt door ontwikkelaars zoveel mogelijk gemeden en vooral achter de schermen rammelt er veel aan Internet Explorer. Mocht je nog gebruik maken van Internet Explorer, doe ons en jezelf een plezier en stap over naar een andere browser!

Voor meer vragen over de compatibiliteit van Internet Explorer bij websites, neem contact op.

Meer weten?

Bedankt voor je bericht. We nemen spoedig contact met je op!