Onze developers kunnen veel vertellen over het nieuwe .NET5. We hebben de belangrijkste punten op een rijtje gezet. Wat is .NET 5 (uitgesproken als dot-net-vijf) precies? Waarom vinden developers het zo cool? En waarom is dit de toekomst?
Eind 2020 was de lancering van .NET 5! ...Zegt dit je niks, weinig of maar een beetje? Dat snappen we heel goed. Om onze klanten wat meer mee te nemen in de gedachte van onze developers hebben we aan developer Niels gevraagd om ons wat meer hierover te vertellen. Wat is .NET 5 (uitgesproken als dot-net-vijf) precies? Waarom vinden developers het zo cool? En waarom is dit de toekomst?
Niels kan veel vertellen over .NET5, maar heeft zich voor nu beperkt tot 5 punten. Of dots. Benieuwd? Dit zijn 5 dingen die je moet weten over .NET5:
.NET 5 is een uitvoering van het nieuwste .NET Framework. Deze versie is zeker vernieuwend, maar werkt in de kern niet anders dan .NET 1 t/m 4 of .NET Core 1 t/m 3.
Niels legt uit: ¨.NET is een verzamelnaam van verschillende tools en het .NET Framework is hier een uitvoering van. Hier werken wij als developers de hele dag mee. Je zou het framework kunnen vergelijken met bijvoorbeeld een bandenplakset voor je fiets. In die set zitten plakkertjes, lijm, schuurpapier, ventielslang, enzovoort. .NET 5 is ook een set, maar bevat in dit geval bijvoorbeeld:
De broncode die wij als developers schrijven in programmeertalen, zoals C#, F# en Visual Basic, begrijpen wij, maar die begrijpt de computer niet. De vertaalslag tussen de code die wij schrijven en wat een computer kan verwerken, wordt gedaan door een Compiler. De Compiler binnen het .NET Framework zorgt ervoor dat wat wij schrijven daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. Het is te vergelijken met een rekenmachine: jij voert een som in en de rekenmachine geeft het antwoord. De berekening, of vertaalslag, wordt in ons geval dus gemaakt door de compiler. De Compiler vertaalt de broncode naar machinecode, zodat deze kan worden uitgevoerd in de Runtime."
Microsoft is al bijna 20 jaar bezig met het .NET Framework. .NET 5 is als het ware een best of van die 20 jaar: een combinatie van al het goede uit de voorgaande versies .NET en .NET Core.
20 jaar, dat vraagt om een stukje geschiedenisles:
In 2002 bracht Microsoft .NET Framework uit, een ontwikkelplatform voor het maken van Windows-apps. Hierop volgden nieuwere versies, tot en met versie 4.8, die nog steeds wordt ondersteund door Microsoft. Maar deze nieuwere versies betekenden ook: zwaardere versies. Microsoft zag met de tijd dat niet iedereen alle mogelijkheden in .NET gebruikte en besloot terug te gaan naar de kern, naar de core. Dat hield een kleinere, lichtere versie in, die gemakkelijker te installeren was: .NET Core. Deze platformonafhankelijke, open-source opvolger van .NET Framework werd in 2014 gelanceerd en bracht het tot en met versie 3.1.
En toen was daar: .NET 5.0. Versienummer 4 is voor het gemak even overgeslagen, om verwarring met het .NET Framework 4.8 te voorkomen. De naam "Core" is weggelaten om zo duidelijk te maken dat dit op het moment de belangrijkste .NET-versie is.
Niels: ¨Het fijne aan .NET 5 is dat het gehele .NET-ecosysteem bij elkaar zit. Je hoeft geen aparte tools erbij te zoeken: alles zit samen onder dezelfde noemer. Een bijkomend voordeel is ook dat de taal best wel toegankelijk is. Een groot aantal hogescholen en universiteiten geeft les in deze veelgebruikte talen. Ze zijn dus gemakkelijk op te pikken.¨
.NET5 is een ¨open source cross-platform framework¨. Leg dat maar eens uit.
Niels: ¨Het beste van alle versies is dus samengebracht in .NET 5. Cross-platform betekent dat applicaties die in .NET 5 worden gemaakt overal op werken: Android en iOS, Windows en Apple, en alle merken computers, laptops, tablets en smartphones. Daarbij is het open source-principe sinds .NET Core 1 een uitgangspunt van Microsoft.¨
En wat betekent dit open source-principe voor de developer?
Niels: ¨Het mooie van open source is dat je nu een kijkje achter de schermen van .NET kan nemen. De developer community kan er uitvoerig naar kijken en vormt er een gezamenlijke opvatting over: wat zou erin moeten zitten, wat doet het goed en wat kan beter worden weggelaten? Doordat het open source is, heb je dus veel meer ogen die ernaar kijken en beslist Microsoft niet meer alleen. En dat biedt vaak meer kwaliteit. Zo blijft het zich ontwikkelen en kan Microsoft een beroep doen op de developer community.¨
De komst van een nieuw framework is te vergelijken met de komst van een nieuwe versie van Android of iOS. Als gebruikers zo'n nieuwste versie installeren, kunnen de makers zich hierop toeleggen en doorontwikkelen. Niels: ¨.NET 5 is nu het nieuwe dingetje. Microsoft wil hier vol op inzetten en wil dus dat iedereen er uiteindelijk in meegaat.¨
Zo’n nieuwe versie komt met een verbeterde performance, snelheid, veiligheid en doet wat het moet doen, inspelend op de vraag. Vervolgens worden oudere versies niet meer, of steeds minder, geüpdatet. Hierbij is het concept van Long Term Support (LTS) belangrijk. Op sommige verouderde systemen zal geen support meer worden aangeboden en word je dus een beetje gedwongen up-to-date te blijven, want anders kunnen bugs of andere problemen niet meer worden opgelost. .NET 5 heeft geen LTS-status, maar .NET 6 krijgt deze wel.
Wij werken geleidelijk aan met .NET 5, maar nog niet volop. Waarom niet? Niels: ¨Het is risicovol om meteen na een nieuwe release over te stappen. Wij hebben eventjes gewacht tot de eerste kinderfoutjes eruit waren en hebben inmiddels een aantal projecten al overgezet naar .NET 5. Daarnaast werken onze developers er ook in hun vrije tijd mee, om het goed te leren kennen en bij te blijven.¨
Als de tijd daar is om over te stappen naar .NET5 zullen de eerste nieuwe Bluenotion-projecten hiermee worden gecreëerd. Een mooi vooruitzicht! Niels besluit: ¨.NET 5 is volgens Microsoft de toekomst. En als wij daarin meegaan, is het voor ons ook de toekomst.¨
Heb jij interesse om je website, app of webshop (om) te laten bouwen bij Bluenotion? Of wil je wat meer weten over onze aanpak?
Heb je zelf een idee of wil je even sparren?
Neem contact op met Bluenotion en deel je idee.