Leo Cornelissen
Geschreven door Leo Cornelissen op 08 jan 2024

Het gebruik van AI-tool: GitHub Copilot

Alsof de koffie na een ochtenddouche al klaarstaat. De ochtend bestaat uit vaste routines: douchen, aankleden, koffie, tandenpoetsen. Het gaat vanzelf. Wat als de kleding er al ligt en de koffie er al staat. Programmeur Leo Cornelissen ziet een mooie vergelijking met wat Artificial Intelligence voor hem betekent in zijn werk.

Leo testte Copilot…

2023 stond terecht in het teken van Artificial Intelligence (AI). In rap tempo werden allerlei toepassingen uitgerold en werd opnieuw duidelijk: AI biedt veel potentieel. Voor ons, IT-bedrijf Bluenotion, is AI natuurlijk enorm boeiend. Begin vorig jaar testte collega Leo Copilot; een AI-aangedreven tool die tijdens het programmeren eigen suggesties doet om de code automatisch aan te vullen. De suggesties zijn gebaseerd op een grote hoeveelheid open-source code die op GitHub beschikbaar is. Leo merkte dat de productiviteit met programmeren flink toenam. Copilot assisteert namelijk vooral bij het bouwen van herhaalde patronen: de kleding die er ligt na het douchen en de koffie die al klaarstaat.

… stak met zijn enthousiasme anderen aan…

Leo deelde zijn enthousiasme en we besloten een pilot te starten met 5 programmeurs. Zij konden ook met de tool werken. Binnen zeer korte tijd waren de collega’s om. Wat een geweldig hulpmiddel! Door een licentie aan te schaffen, konden ze de tool gebruiken in onze ontwikkelomgeving (IDE). Vanaf dat moment werd het hulpmiddel bij al onze klanten ingezet zodat we meer werk kunnen verrichten in minder tijd. Win-win, wat ons betreft! 

… maar geeft ook mee: gebruik ook je eigen intelligentie

Kunnen we dan vanaf nu achteroverleunen? Zeker niet. De AI-modellen zijn ‘slechts’ ondersteunend en nog verre van foutloos. Het blijft nodig om met een kritisch oog te kijken naar de correctheid van de suggesties. Want als je gewend bent aan een espresso dan is die Latte macchiato toch minder lekker.

Meer weten?

Meer weten over hoe we Copilot kunnen inzetten voor jouw project? Laat het ons vooral weten.