Bard Duijs
Geschreven door Bard Duijs op 30 okt 2020

Secret2020!, password123...

Hoe staat het met jouw Cyber Security Awareness?

Oktober 2020 was de maand dat Trumps Twitteraccount @realDonaldTrump weer (wéér!) werd gehackt door de Nederlandse ethische hacker Victor Gevers. Spannende Mr. Robot-achtige taferelen met ingewikkelde codes en server inbraken? Neh. Hij probeerde simpelweg verschillende wachtwoorden uit en kwam al bij zijn vijfde poging binnen. Het wachtwoord? ¨maga2020!¨ (de afkorting van Trumps verkiezingsslogan ¨Make America Great Again¨). Het Witte Huis ontkent de hele gebeurtenis.

Toevallig (of niet?) was oktober 2020 ook Security Awareness Maand. Dé maand van het jaar om eens stil te staan bij je cyber security. Namelijk niet alleen bij wereldleiders, maar ook bij particulieren en bedrijven is deze nog lang niet voldoende. Wat is er nodig om dit te verbeteren? Een nieuwe aanpak, zouden we willen zeggen, maar voor een nieuwe aanpak komt eerst een stukje bewustzijn kijken. Want, als je simpelweg niet weet dat je het beroerd doet, waarom zou je het dan anders gaan aanpakken? Security awareness platform Awaretrain kwam met een mooi idee dat precies hierop aansluit: de Security Awareness App. 

Stap aan boord van de securitytrein!

De nieuwe gratis Security Awareness App van Awaretrain test jouw cyber security kennis en verbetert de cyber security skills. Met de app leer je risicogevallen te herkennen, waardoor je ook steeds bewuster wordt van risicogedrag. Waarom is dit van belang? Omdat veel mensen helaas nog even onwetend zijn als Trump. Wachtwoorden als ¨123456¨, ¨password¨ of ¨welkom1¨ worden bijvoorbeeld nog te veel gebruikt, zowel door particulieren als grote bedrijven. En dat weten hackers. De app is daarom geschikt voor ieder potentiële hackslachtoffer. En (we willen je niet bangmaken, maar) dat is helaas iedereen.

Als bedrijf is de Security Awareness App de ideale tool om de kennis over cyber security onder medewerkers te vergroten. Als je de app hebt geïnstalleerd wordt eerst jouw basisniveau bepaald. Gebaseerd op dit niveau krijg jij elke dag een nieuwe security-vraag voor de kiezen. De vragen gaan over de belangrijkste onderwerpen binnen informatiebeveiliging, cyber security en privacy en gaan dus veel verder dan wachtwoorden alleen. Met elk goede antwoord laat je jouw security awareness niveau dagelijks stijgen!

Cyber Security + Bluenotion = eindeloze mogelijkheden

Dennie en Wouter van Awaretrain benaderen Bluenotion al lang voor Security Awareness Maand met hun idee voor een gratis app, om bij hun klanten achter te kunnen laten. Deze app moest ervoor zorgen dat security awareness ook na hun bezoek aan een bedrijf top of mind bleef. Bluenotion wilde dolgraag aan de slag om dit idee van een ¨teaser app¨ om te zetten naar een mooi product. Er volgde een vlot traject met een mooi resultaat!

Al tijdens het maken van deze app borrelden nieuwe ideeën op voor de toekomst. Er zijn vele mogelijkheden om de app uit te breiden en het onderwerp Security Awareness biedt allerlei kansen! In 2020 lag de focus op dit product en zijn we trots op het resultaat, maar achter de schermen begint het alweer te kriebelen om door te ontwikkelen.

Iets voor jou, zo'n app?

Benieuwd hoe jouw Security Awareness ervoor staat? Security Awareness Maand is bijna voorbij, maar de app van Awaretrain is nog steeds gratis verkrijgbaar op de Awaretrain website door middel van een QR-code, of zoek via de Apple App Store en Google Play Store naar ‘awaretrain’.

Meer weten over dit onderwerp?

Heb je zelf een idee of wil je even sparren?

Neem contact op met Bluenotion en deel je idee.