Bard Duijs
Geschreven door Bard Duijs op 07 aug 2020

Corona was nooit wenselijk.

Een nieuwe balans wel!

Bard zit al maanden in Corona-modus. Net als iedereen. Waar verwarring en beperkingen aan de orde van de dag zijn, ontstaan nieuwe inzichten die leiden tot bezinning én een nieuwe visie op de toekomst. Bard maakt de balans op.

Fase 1: Kapot schrikken

Ik ben me kapot geschrokken. In de eerste Corona-week nam de paniek even de leiding en maakte ik me vooral zorgen om mijn bedrijf en de gezondheid van mijn ouders. Zo vulde ik deze week met doelloos heen-en-weer bazelen en vragen stellen waar alleen de toekomst antwoord op kon geven. Hoe moet het nu verder met het bedrijf? En hoe vergaat het mijn moeder, die ineens op een uit de grond gestampte corona-afdeling werkt?

Fase 2: Koers zetten

Na die eerste fase geef je de grootste paniek een plek en is het tijd de nieuwe situatie in kaart te brengen. Blik op nuchter en koers zetten. Die nuchtere blik zag gelukkig al gauw genoeg lichtpuntjes. Zo leverden we omzet in, maar maakten we ook minder kosten; we hadden nu eindelijk tijd om vergeten klussen af te stoffen, onze eigen website te vernieuwen en was er meer oog voor het team. Iedereen bij elkaar houden werd belangrijker dan uitbreiding, ambities en omzet. 

Gelukkig gaat thuiswerken prima in onze branche. Bureaustoel mee, scherm onder de arm en hoppa, je hebt een thuiskantoor. De eerste dagen waren meteen lekker effectief. Zo'n nieuwe werkomgeving doet wonderen en dankzij digitale meetings kreeg ik nu veel meer gedaan in een dag.

Ik wil het ook niet te rooskleurig schetsen: met twee kleine kinderen en een hoogzwangere vrouw was het thuis soms lastig bolwerken. Het huishouden staat even op zijn kop en je kinderen krijgen ook door dat je niet de volle aandacht voor ze hebt. Naarmate de tijd verstrijkt komt er gelukkig meer rust en routine in de plaats van stress en chaos. Je begint zowaar een afwisseling tussen jezelf als vader en eigenaar van een bedrijf te vinden. Ik heb ervan genoten om op een zonnige werkdag om 15:00 tegen de kinderen te kunnen zeggen: ¨Kom, we gaan naar het strandje!¨. Werken kon ´s avonds ook nog wel.

 

Fase 3: Bubbel uitbreiden

En als je de balans thuis dan een beetje hebt gevonden… Ga je toch die collega´s missen. De nieuwe werkomgeving is inmiddels bekend, de muren komen op je af en de productiviteit en creativiteit worden minder. Hoog tijd die bubbel wat groter te maken! 

We gaan niet terug naar hoe het was, maar brengen het beste van de oude en nieuwe situatie samen in een hybride werkmodel. Dit model zie ik voor me als 3 dagen op kantoor werken en 2 dagen thuis. Ik wil mijn collega´s hierin vrijlaten: dit zal meer werkplezier brengen en een prettige eigen verantwoordelijkheid. Niet alleen voor hen, maar ook voor mij. Ik wil soms ook liever even in mijn eentje doorrammen, om vervolgens thuis te lunchen met het gezin. Maar soms wil ik ook juist onder collega´s zijn en de energie van de ruimte opnemen.

Nieuwe tijd, nieuwe balans

Corona was alles behalve wenselijk. Een nieuwe werk-privé balans wel. Bij Bluenotion hebben we nieuwe inzichten gekregen die hebben geleid tot bezinning in de situatie. We hebben kunnen ervaren wat voor ons werkt en hoe we het werkplezier kunnen vergroten, wat leidt tot een verhoogde productiviteit.

Dit inzicht biedt een nieuwe vrijheid, het creëert een nieuw perspectief op werk en tijd. Het maakt dat ik deze blog om 22:00 uur schrijf, terwijl ik vandaag om 15:00 thuis bij mijn kinderen kon zijn.