De QR-code werd al 25 jaar geleden bedacht, maar beleeft zijn hoogtijdagen in 2021. Hoe kan dat? Vandaag de dag staan aanraakvrije oplossingen door corona hoog op de kaart. Hierdoor heeft deze ingeslapen innovatie van de 20ste eeuw nieuw leven gevonden in de contactloze wereld van de 21ste eeuw!
Over de hele wereld worden QR-codes inmiddels dagelijks gebruikt voor bijvoorbeeld contactloze bezorging, afhaling en betalingen. Misschien maak jij er in jouw dagelijks leven ook al gebruik van, bijvoorbeeld als je het take-away menu van jouw favoriete restaurant wil bekijken om direct jouw favoriete gerechten te bestellen, of bij de toegangspoortjes van het treinstation. Wat ons betreft is de opleving van de QR-code een mooie kans voor bedrijven om als contactloze oplossing in te zetten: het kent vele voordelen en bovendien weten veel mensen al hoe het werkt!
Is het echt volledig aan corona te wijten dat de QR-code nu 25 jaar later toch zijn weg heeft gevonden? Niet helemáál. Het is vooral dankzij de iOS 11-update van 2017 dat het gebruik van QR aantrekkelijker is geworden. Waar je voorheen een app moest downloaden om de QR-code af te lezen, maakte Apple het met deze update mogelijk om een QR-code direct met de camera te scannen, om je vervolgens naar de betreffende digitale omgeving te leiden. Een superhandige snelle functionaliteit, die ook veel beter past bij een code die luistert naar de volledige naam ¨Quick Response¨. Android volgde niet veel later, waardoor bijna alle smartphonemodellen vanaf 2017 direct een QR-code kunnen aflezen. Dat gaat nu simpelweg op deze manier:
QR-code scannen met iOS of Android
Open je camera
Richt je camera op de QR-code
Klik op notificatie in beeld om de link te openen
Easy does it. Gezien de toenemende vraag naar een veilige, contactvrije en gebruiksvriendelijke manier om consumenten betrokken te houden, wordt verwacht dat de QR-codemarkt voorlopig zal blijven groeien.